Софийският градски съд остави Васил Божков в ареста. Бизнесменът е обвинен

...
Софийският градски съд остави Васил Божков в ареста. Бизнесменът е обвинен
Коментари Харесай

Съдът остави Божков в ареста, прилоша му в залата, прокуратурата с данни за негови връзки с Пригожин

Софийският градски съд остави Васил Божков в ареста. 

Бизнесменът е упрекнат за укриване на такси, дължими на страната от хазартния му бизнес.

След близо двучасово съвещание Софийски градски съд реши, че предприемачът Васил Божков остава в ареста. Това беше и настояването на прокуратурата, като претекстовете за него бяха, че има заплаха обвиненият да се укрие.

Прокурорът изиска мярката " задържане под стража " по така наречен " хазартно дело ", по което Божков е упрекнат, че е управлявал незаконна група, занимавала се с изнудване, подкупи и пране на пари.

В продължение на час прокурар Ангел Кънев показа претекстовете за настояването на най-тежката мярка, претекстове, които в 90% съгласно юриста на обвинения нямат нищо общо с делото.

Шокиращите разкрития от прокуратурата по време на гледането на мярката за неотклонение на Васил Божков не се отразиха добре на предприемача.

 

Съдът одобри, че от събраните доказателства може да се направи обосновано съмнение, че Васил Божков е направил закононарушенията, за които е упрекнат по отношение на проведените от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях. Има доказателства още, че предложил подкупи на висши длъжностни лица, като ръководители на ДКХ и чиновници на комисията, както и е давал такива, с цел да праща по-ниски от дължимите такси, както и да се пречи за издаването на лицензи на негови съперници, или пък за се лишават към този момент издадени лицензи на оператори, които Божков не управлява.

 

Съдът цитира и показания на някогашна председателка на Държавната комисия по хазарта, която твърди, че откакто отказала на Божков да извършва негови поръчки, той направил опит да я изнасили.

 

Съдът не намира, че има заплаха Божков да извърши друго закононарушение, само че има заплаха да се укрие и смята, че най-адекватната мярка е задържане под стража.

 

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че желаят той да бъде арестуван под стража. 

 

Прокурор Кънчев изнесе данни за връзки на Божков с Русия и починалия водач на " Вагнер " Евгений Пригожин.

 

" От компютър с е-поща на Васил Божков излиза наяве, че обвиненият е имал бизнес връзки с съветския жител Евгений Пригожин и редица други съветски жители, глобени след анексията на Крим ", сподели той.

 

По думите на прокурора хазартният необут поздравил Руската федерация с присъединението на Крим през 2014 година и е изразил предпочитание да влага там. Отново съгласно обвиняването, Васил Божков имал 51% от хазартна компания в Крим, която била непосредствено обвързвана с Евгений Пригожин.

 

По време на съвещанието от Софийската градска прокуратура показа доказателства, че Васил Божков е контактувал интензивно по имейл с Евгений Пригожин и голям брой съветски жители. Това е ставало по време на спора в Украйна и преди този момент, по време на анексирането на Крим.  Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гарбер от " Роснефт " бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов.

От материалите на прокуратурата стана ясно още, че Божков е имал 51% от компания за рулетки в Крим, развивал е и бизнес с Пригожин. Бизнесменът и поддържал дейна връзка по имейл с ръководителя на частната войска " Вагнер " до гибелта му преди няколко дни. Комуникацията сред двамата почнала преди три години и половина.

 

Според прокурор Ангел Кънев има данни, съгласно които той активно е комуникирал и с лица от България, заемащи висши държавни длъжности и народни представители. Освен това Божков е разследван за неплатени налози от хaзарт и в Молдова.

 

След тези разкрития на Васил Божков му прилоша и му позволиха да седне. Съдия Христинка Колева скастри прокуратурата, че държали Божков жаден и гладен в Съдебната палата от 8.30 ч. сутринта, до старта на делото в 16.30 ч.

 

Прокурор Ангел Кънев от СГП настоя за налагане на мярка за неотклонение на Васил Божков " задържане под стража ". 

 

" Прокуратурата може да желае, каквото си желае " съобщи предприемачът в правосъдната зала в отговор на настояването за непрекъснатия му арест.

 

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като по този начин бюджетът е ощетен с над 700 млн. лв.. Той е упрекнат, че е ръководел проведена незаконна група от 2014 година, която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения.

 

“Има заплаха от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал директни връзки с съветски жители, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвинения по делото Георги Попов ”, подчертаха от прокуратурата.

 

“Обвиняемият Божков е структурирал настоящи сдружения, опериращи в областта на хазарта, със забележителен финансов капитал, записал е хазартна активност в Република Грузия ”, сподели още прокурор Кънчев.

 

И уточни, че глобеният руснак Адам Миклер желал да влага в хазарт. Божков и Попов го поздравили за анексирането на Крим и почнали да движат бизнес каузи дружно. Алексей Гардер бил различен глобен, с който двамата поддържали връзки. Той бил началник на глобена компания.

Имало и друга компания, която била " непосредствено обвързвана с Евгений Пригожин ", уточни още прокурор Кънев.

 

" Божков има голям брой познанства, начинания, изложения, че и спортни инициативи. Това сочи, че има директна връзка с изброените в глобените описи на Европейски Съюз, както и с хора от разследващи служби на страни отвън Европейски Съюз и НАТО ", добави прокурор Кънев.

 

Той изиска Божков да остане в ареста по делото, обвързвано с хазартния му бизнес. По това следствие Божков има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група. Според прокуратурата тя работила от 2014 година и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

По следствието има и секретни доказателства, по тази причина част от него ще бъде при закрити врата.

Кънев добави, че против Божков има следствие за данъчни закононарушения и пране на пари в Молдова. 

След като дойде в София, Васил Божков беше арестуван на Летище София и отведен в следствения арест

 

През януари 2020 година Божков напусна България и се укри в Дубай, с цел да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 19 обвинявания, сред които свързани с убийства, пране на пари, укриване на налози, обезчестяване и други

След бягството си Божков твърдеше, че е бил подлаган на систематичен рекет от управляващите. 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР